Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vplyv stupňa oxidácie muštov na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinnej
Čaklošová, Katarína
Zadaná diplomová práce se zabývala vlivem stupně oxidace moštů na senzorické a analytické vlastnosti vín révy vinné. V literární části závěrečné práce byly zpracovány kapitoly, které pojednávají o moštu, fenolických látkach, kyslíku, procesu oxidace v moštu a víně, jejich dopadech na senzorické vlastnosti a různých technologických způsobech dodávání kyslíku v průběhu výroby vín. K pokusu byly použity 2 odrůdy révy vinné. Aromatickou kategorii zastupovala odrůda Cvetočnij a nearomatickú odrůda Veltlínské zelené. Rmuty obou odrůd byly rozděleny podle stupně oxidace na reduktivní a oxidativní variantu, a také podle délky macerace na 0 a 24 hodin. Oxidativní varianty byly po vylisování hyperoxidované a reduktivní varianty již ve fázi rmutu zasířené. Po vylisování byly všechny vzorky ponechány 24 hodinové gravitační sedimentaci s následným stočením z kalů a vykvašené. Po alkoholové fermentaci byly vzorky stočeny z hrubých kvasnic a 4 měsíce míchané na jemných kvasnicích v pravidelných intervalech 1 krát za týden. V různých technologických fázích výroby (po lisování, po odkalení, 5. den po zákvasu, po 1. stočení, po 4 měsících) byly provedeny analýzy základních parametrů, obsahu rozpuštěného kyslíku, celkových polyfenolů, flavanoly, oxidu siřičitého, optické hustoty a intenzity barvy . Všechny vzorky vín byly po 4 měsících zrání senzoricky zhodnoceny. Výsledky analytických i senzorických analýz byly zpracovány, statisticky vyhodnoceny a znázorněné v přehledných grafech a tabulkách. Ze získaných poznatků byl vyvozen závěr za účelem jeho využití v případné praxi.
Biologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleniny
VOCÍLKOVÁ, Soňa
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu fenolových látek v neobvyklých druzích zeleniny při různém způsobu pěstování. Byly vybrány tyto neobvyklé druhy zeleniny: laskavec trojbarevný (Amaranthus tricolor), kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium), hořčice čínská listová (Brassica rapa var. komatsuna), hořčice čínská (Brassica juncea), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica). Tyto neobvyklé druhy se řadí mezi asijskou listovou zeleninu, která se v současnosti začíná rozšiřovat po celém světě. Listová zelenina obsahuje mimo jiné i fenolové látky, mezi které se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou významné svojí biologickou aktivitou, snadnou dostupností a především pozitivními účinky na lidský organismus. Vybraná listová zelenina byla vypěstována na pokusném pozemku ve skleníku a na volné ploše. Obsahy fenolových látek byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Ve vybraných rostlinách byly stanoveny obsahy dominantních látek. V laskavci trojbarevném byly stanoveny deriváty kávové kyseliny a rutin. V kopretině věncové byla stanovena chlorogenová kyselina, dikafeoylchinová kyselina a dikafeoylsukcinylchinová kyselina. V hořčici čínské listové a hořčici čínské byly stanoveny deriváty flavonolů a fenolové kyseliny. V mizuně a mibuně byly stanoveny deriváty flavonolů, fenolové kyseliny a indoly. Byly zjištěny významné rozdíly obsahových látek mezi skleníkem a záhonem. Ve většině případů bylo více obsahových látek na záhoně.
Přehled fenolových látek v bylinných čajích
Holčíková, Dagmar
Tématem mé bakalářské práce je Přehled fenolových látek v bylinných čajích. Nejprve jsou uvedeny druhy čajů pocházející z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis). Poté se práce podrobněji věnuje bylinným drogám a jejich klasifikaci. U vybraných drog jsou uvedeny obsahové látky a léčebné účinky. V další části jsou popsány nejdůležitější látky obsažené v bylinných čajích, tedy minerální látky, terpeny, vitamíny, alkaloidy a nejvíce jsou charakterizovány fenolové látky. Práce se zabývá především jejich klasifikací, stručným popisem a uvádí nejznámější zástupce každé skupiny fenolových látek. Součástí práce je experiment, kdy se stanovuje obsah fenolových látek a vitamínu C v plodech rostliny rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).
Monitoring flavonoidních látek ve vybraných druzích medu
Sojková, Tereza
Tato práce se zabývá flavonoidními látkami obsaženými v medu. V práci je vypracována teoretická část, která je zaměřená na složení medu, jeho účinky na lidské zdraví a dále na popis flavonoidních látek. V dalším úseku práce se nachází část experimentální, kde je v tabulkách zobrazen výskyt fenolových látek v jednotlivých druzích medu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.